a shkakton puçrrat e masturbimit?

a shkakton puçrrat e masturbimit?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe https://harmoniqhealth.com/, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Ka shumë keqkuptime në lidhje me masturbimin. Mungesa e hulumtimit në efektet e saj afatgjata mund të kontribuojë në disa nga këto keqkuptime. Të dy masturbimi dhe puçrrat kanë të bëjnë me ndryshimet hormonale, por a ka ndonjë lidhje midis të dyve?

ashtë një mit i zakonshëm që masturbimi shkakton puçrra. Ndërsa të dy janë të zakonshëm gjatë pubertetit, kjo është e vetmja lidhje e vërtetë midis tyre.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth marrëdhënies midis masturbimit dhe puçrrave, shkaqeve të puçrrave dhe si ta trajtoni atë.

A shkakton puçrrat e masturbimit?

Ndryshimet hormonale ndodhin gjatë pubertetit. Këto ndryshime hormonale bëjnë që trupi të prodhojë më shumë vaj, të cilat mund të kontribuojnë në zhvillimin e puçrrave. Shumë njerëz gjithashtu fillojnë të masturbohen gjatë pubertetit, i cili gjithashtu ka një efekt të vogël në nivelet e hormoneve.

Për shkak se puçrrat dhe masturbimi kanë tendencë të ndodhin rreth të njëjtën kohë, kjo mund të shpjegojë keqkuptimin e zakonshëm se masturbimi shkakton puçrra. Sidoqoftë, është një mit – si masturbimi ashtu edhe puçrrat kanë të bëjnë me ndryshimet hormonale.

masturbimi dhe hormonet

Megjithëse masturbimi mund të shkaktojë ndryshime në nivelet e hormoneve, këto ndryshime janë minimale.

Nivelet e testosteronit rriten gjatë masturbimit dhe kthehen në normale pas derdhjes. Efekti është i përkohshëm dhe nuk duket se ka ndonjë implikim shëndetësor afatgjatë.

Një studim shikoi ndryshimet hormonale pas masturbimit pas një periudhe abstenimi. Gjetjet tregojnë se çdo ndryshim hormonal pas masturbimit është i përkohshëm dhe minimal. Sidoqoftë, kjo shikon vetëm efektet afatshkurtra.

Ka pasur pak hulumtime mbi efektet afatgjata të masturbimit në nivelet e hormoneve.

shkaqet e puçrrave

puçrrat është një gjendje e lëkurës që shkakton të bardha, koka të zeza dhe puçrrat të zhvillohen.

poret nën lëkurë lidhen me gjëndrat që prodhojnë sebum, i cili është substancë me vaj. Këto gjëndra mund të bllokohen nga një ndërtim i sebumit, lëkurës së vdekur ose mbeturinave të tjera. Bakteret mund të grumbullohen dhe të shkaktojnë inflamacion. Kjo çon në simptomat e dukshme të puçrrave, siç janë puçrrat.

puçrrat mund të zhvillohen kudo në trup. Është më e zakonshme në:

 • Fytyra
 • supet

Ndërsa puçrrat mund të zhvillohen në çdo moshë, zakonisht ndodh dhe është Më e spikatura gjatë pubertetit.

Shkaqet e sakta të puçrrave janë të paqarta, por mund të lidhen me:

 • Ndryshimet hormonale
 • Ilaçet
 • Përdorimi kozmetik
 • Gjenetika
 • Mësoni më shumë rreth llojeve të ndryshme të puçrrave.

  Trajtimi i puçrrave

  Ka shumë trajtime të ndryshme për puçrrat. Zgjedhja e duhur do të varet nga ashpërsia e gjendjes.

  Ekziston një larmi ilaçesh mbi-counter (OTC) që janë të përshtatshme për shumicën e llojeve të puçrrave. Ato janë në dispozicion si xhel, krem, sapunë ose locione.

  Në raste të buta, produktet e përshtatshme OTC duhet të përmbajnë përbërës aktivë siç janë:

 • benzoyl peroksid
 • acid salicilik

Disa produkte do të përmbajnë më shumë se një nga këto substanca.

Mjekët rekomandojnë që njerëzit të provojnë kombinime të këtyre produkteve kur dikush nuk funksionon. Aknet mund të kenë shkaqe të ndryshme që kërkojnë trajtime të ndryshme. Filloni me një lloj trajtimi dhe shtoni një sekondë nëse nuk ka përmirësim brenda 4 deri në 6 javë.

Ekzistojnë gjithashtu shumë mjete natyrore për trajtimin e puçrrave. Lexoni rreth tyre këtu.

Në raste të moderuara, një mjek mund të përshkruajë antibiotikë për të trajtuar puçrrat nëse është për shkak të një infeksioni bakterial. Antibiotikët, të cilët mund të jenë një krem ose një pilulë, do të ndihmojnë në luftimin e baktereve që po shkaktojnë inflamacionin. Kjo mund të jetë përveç ilaçeve OTC, siç është peroksidi i benzoyl. Antibiotikët mund të përfshijnë sa vijon:

Në raste të rënda, të tilla si puçrrat cistike (puçrrat nodulare), një mjek mund të sugjerojë izotretinoin. Ky ilaç vjen si një kapsulë dhe është shumë efektiv për trajtimin e puçrrave. Sidoqoftë, izotretinoin mund të ketë efekte anësore serioze, duke përfshirë:

 • Lëkurën e thatë
 • Sytë e thatë
 • Fytyra e dhimbshme
 • skuqjet e lëkurës
 • Dhimbje e rëndë e stomakut
 • Diarre e përgjakshme

Përdorni vetëm izotretinoin në rastet më të rënda për shkak të të gjitha këtyre efekteve anësore. Kushdo që merr këtë ilaç duhet të mbajë një sy për ndonjë prej këtyre efekteve anësore dhe t’i raportojë ato te një mjek nëse ata përjetojnë ndonjë prej tyre.

Ndërsa është e vështirë të parandalosh zhvillimin e puçrrave, disa këshilla për njerëzit që janë të prirur për puçrra përfshijnë:

 • Shmangia e larjes më shumë se dy herë në ditë
 • Larja e djersës nga fytyra
 • Shmangia e zonave të pastrimit të lëkurës të prirur për puçrra
 • Përdorimi i produkteve kozmetike që nuk bllokojnë poret
 • Përpjekja për të mos prekur ose zgjedhur Në puçrrat
 • Mbajtja e shtratit dhe veshjeve të pastra
 • Përhapja e ilaçeve për puçrra në të gjitha zonat e prirura për puçrra, jo vetëm ku ndodhin shpërthime

Mësoni më shumë Rreth mënyrës se si të shpëtoj nga puçrrat shpejt.

Kur të shihni një mjek

puçrrat është një gjendje e përhapur dhe rrallë ka ndonjë implikim serioz shëndetësor.

Shumica e rasteve të puçrrave nuk kërkojnë mjek. Ilaçet OTC duhet të pastrojnë simptomat pa pasur nevojë për ilaç më të fortë.

Nëse puçrrat nuk përmirësohen pas 4 deri në 6 javë trajtim në shtëpi, konsideroni të shihni një mjek.

Përmbledhje

Masturbimi nuk shkakton puçrra.

Ndryshimet hormonale mund të kontribuojnë në zhvillimin e puçrrave, dhe masturbimi gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime në nivelet e hormoneve, por këto zhduken pas derdhjes. Për më tepër, këto ndryshime hormonale janë minimale dhe nuk kontribuojnë në zhvillimin e puçrrave.

Njerëzit kanë tendencë të fillojnë të masturbojnë dhe të zhvillojnë puçrra në të njëjtën kohë, zakonisht gjatë pubertetit. Ky ka të ngjarë një burim i konfuzionit dhe mitit që masturbimi shkakton puçrra.

Shkaku i saktë i puçrrave mbetet i paqartë.

puçrrat është një gjendje e përhapur me shumë trajtime të ndryshme. Shumica e rasteve të puçrrave janë të buta dhe nuk kërkojnë mjek. Në raste më të rënda, një mjek mund të përshkruajë antibiotikë ose forma më të forta të ilaçeve.

Medikamentet e puçrrave janë në dispozicion për të blerë në dyqane dhe në internet.

 • Shëndeti seksual/STD

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

scroll-to-top